Sunday, 6 March 2011

PATI MINYAK WANGI KASTURI KIJANG

SEJARAH KASTURI KIJANGDalam riwayat lain disebutkan bahwa sewaktu Nabi Adam a.s. dan Hawa tergoda oleh Iblis, lalu memakan buah khuldi, maka terlepaslah semua pakaian syurga, dan kulit badan keduanya yang halus itu menjadi kasar dan yang tertinggal kulit syurga itu pada tubuh mereka berdua adalah warna kuku (antara merah dan putih).
Kemudian Hawa jatuh di Jedah, sedang Nabi Adam jatuh di bukit Sarindit di Pulau Sailan (Colombo) tiada berpakaian kecuali 4 helai daun yang dibawa dari syurga. Setelah didapatinya kulit kayu untuk menutupi dirinya, tiba-tiba datanglah 4 jenis hewan / serangga, yaitu :

1. Ulat / Kepompong datang menziarahi Nabi Adam a.s. lalu diberinya Ulat itu sehelai daun, lalu dimakan oleh Ulat tersebut, dan jika keluar kotoran dari perutnya jadilah sutera alam.

2. Lebah datang menziarahi Nabi Adam a.s. lalu diberinya sehelai daun. Maka tiada heran, setiap kotoran keluar dari perut Lebah jadilah madu yang menjadi obat utama bagi manusia.

3. Kijang datang menziarahi Nabi Adam a.s. lalu diberinya sehelai daun, setelah dimakannya jadilah segumpal daging yang berisi minyak wangi kasturi yang termahal terlepas dari punggung Kijang.

4. Ikan datang menziarahi Nabi Adam a.s. lalu diberinya sehelai daun yang terakhir, jadilah ‘ambar laut yang keluar dari perut ikan besar, warnanya putih seperti lilin, dan berkhasiat mengobati bermacam-macam penyakit.


 Khasiat Kasturi
Berdasarkan kajian yang dibuat oleh ilmuwan Islam terutamanya Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah R.A. dan ahli-ahli perubatan Islam, maka kasturi didapati mempunyai banyak khasiat, antaranya:-
1) Menhalau nyamuk dan lalat
2) Memberi kekuatan pada roh
3) Menenangkan Jiwa
4) Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak
5) Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan
6) Menghilangkan debaran jantung
7) Menghilangkan Sesak Nafas
8) Melegakan Lelah (Asma)
9] Menyedarkan orang yang pengsan
10) Memperkuatkan organ luaran tubuh
11) Memperkuatkan organ dalaman tubuh
12) Menghilangkan rasa gementar
13) Menghilangkan sejuk tubuh
14) Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh
15) Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang
16) Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing
17) menjernihkan mata putih pada mata
18) Berfungsi memelihara kesihatan secara keseluruhan
19] Mencegah wabak penyakit
20) Melanjutkan usia
21) Meredhakan Allah SWT, Haruman adalah santapan roh, manakala kasturi adalah merupakan sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman sebagaimana sabda Nabi SAW:
“Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)menyukakan para malaikat dan orang-orang soleh, dan sebaliknya dapat mengusirkan syaitan laknatullah dan kuncu-kuncunya.
Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (seperti kasturi)
Namun begitu fadilat yang paling baik ialah hendaklah kita bersolat dengan mengamalkan berwangi-wangian kerana 70 kali lebih baik dari tidak memakai wangian, INSYAALLAH...Anugerah
kijang jantan
Kasturi bertindak sebagai agen haruman selain dipercayai mempunyai kelebihan dalam dunia perubatan tradisional. Ia merupakan entiti paling berharga yang didatangkan dari tubuh kijang jantan.
BAHAWA dinding-dinding syurga itu batu-bata dari perak dan emas. Tanahnya pohon kimkuma (Za'faran) dan buminya kasturi.' Mengamati petikan hadis riwayat Al-Bazzar ini membayangkan kepada kita betapa keenakan bauan kasturi itu sudah lama disebut dan disampaikan dari mulut ke mulut.
Sekian lama merentangi latar zaman, waktu dan masyarakat, rahsia kehebatan kasturi terus diperkata. Hinggakan apa sahaja yang berbau harum dikaitkan dengannya.
Ungkapan 'seharum kasturi' juga mudah ditemui dalam bait puisi turun-temurun, lirik lagu cinta dan juga bicara romantis.
Namun, sejauh manakah kita mengetahui dari mana datangnya bahan yang istimewa ini? Bagi yang keliru, kasturi disangkakan ekstrak pati bunga, buah-buahan atau kulit kayu, sebagai mana dalam industri pembuatan minyak wangi.
Sebenarnya, istilah kasturi (bahasa Inggeris: musk) merujuk kepada kandungan yang terdapat dalam bintil kelenjar kijang jantan.
Walaupun kerap ditemukan di bahagian antara perut dan genital, kasturi juga bukan janggal jika ia tumbuh di bahagian-bahagian lain haiwan tersebut, seperti di leher, badan atas dan juga kepala.
Apabila tertanggal atau dipotong dari tubuh kijang tersebut, bintil kasturi yang mengering membuatkan kandungan berwarna merah keperangan berubah menjadi hitam dan keras.Jika ditekan kuat atau diketuk, butiran kecil akan terkeluar darinya dan bahan itulah yang dimasak sehingga mengeluarkan pati minyak wangian kasturi kijang.
"Sejak ratusan tahun lalu, ia digunakan dalam pembuatan wangi-wangian. Kasturi juga bertindak sebagai agen penyebar haruman selain dipercayai menjadikan bau haruman lebih tahan lama 7jam sehingga 9jam, jika disapukan pada baju yang pakai insyallah hampir seminggu masih ada lagi baunya
"Pendek kata, ia merupakan produk haiwan yang paling berharga dan haiwan tertentu sahaja menghasilkannya,"
Dalam dunia ini, hanya terdapat lima jenis haiwan yang menghasilkan kasturi iaitu kijang jantan, lembu, musang, kura-kura dan tikus. Paling popular adalah kasturi kijang jantan yang hidup di pergunungan Himalaya.
"Bukan tikus yang macam kita jumpa di lorong dan longkang, tapi jenis tikus yang besar saiznya," terangnya segera tatkala melihat penulis mengerutkan dahi membayangkan haruman dikaitkan dengan makhluk yang gemar habitat kotor itu.
Apa yang dimaksudkan adalah rodensia besar seperti memerang iaitu tikus muskrat (Ondatra zibethicus). .
"Ada juga kasturi yang berangkai dan harganya antara RM3000 hingga RM10,000, bergantung pada bilangan kasturi yang bersambung bersama.
"Pembeli kasturi ini terdiri daripada golongan mereka yang turut berniaga barangan yang berkaitan dengan minyak wangi. Ada juga yang membeli sekadar minat mengumpul atau menganggapnya sebagai perhiasan.
"Lebih istimewa apabila ada pelanggan warga Bangladesh dan Pakistan yang membelinya untuk dimakan kerana percaya ia mempunyai khasiat perubatan," katanya.


KIJANG HIMALAYAANDA BOLEH DAPATKAN SECARA TERUS PRODUK WANGIAN KASTURI KIJANG INI DI TEMPAT - TEMPAT OPERASI JUALAN HARIAN SEPERTI BERIKUT :-JADUAL  OPERASI  PERNIAGAAN  HARIAN


BIL
HARI  BEROPERASI
WAKTU OPERASI
JENIS PERNIAGAAN
TEMPAT /  LOKASI
1
ISNIN
7 Pagi – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Palong  (4,5,6)  Pasir Besar gemas  N. Sembilan
4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Taman intan Telok Kemang  Port Dickson  NS

4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Penjara Sungai Udang  Melaka
2
SELASA

7 Pagi – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Ampangan  Seremban  NS

4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Batu Kikir Jempol  bahau  NS
3
RABU

7 Pagi  – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Batu Kikir Jempol  bahau  NS

4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Kuala sungai Baru  Melaka

4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Sungai  Udang  Melaka
4
KHAMIS

4 Petang – 10 Malam
Pasar Malam
Juaseh  Kuala Pilah  NS
5
JUMAAT

10 Pagi – 4 Petang
Masjid Nilai
Nilai 1  (USIM)   NS

10 Pagi – 4 Petang
Masjid Bangi
Bandar Baru Bangi  (Masjid hijau)
6
SABTU

7 Pagi – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Pekan Kuala Pilah  NS

7 Pagi – 12 Tengahari
Kursus Haji – 10 feb – 28 ogos 2011
Bandar Baru Bangi  (Masjid hijau)

7 Pagi – 12 Tengahari
Kursus Haji – 10 feb – 28 ogos 2011
Masjid  Port Dickson  NS
7
AHAD

7 Pagi – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Stadium Paroi seremban  NS

7 Pagi – 12 Tengahari
Pasar  Tani
Kuala Klawang Jelebu  NS

7 Pagi – 12Tengahari
Pasar  Tani
Batu Kikir Jempol  bahau  NS

7 Pagi – 12 Tengahari
Kursus Haji – 10 feb – 28 ogos 2011
Masjid Tampin  NS

7 Pagi – 12 Tengahari
Kursus Haji – 10 feb – 28 ogos 2011
Masjid  Bandar baru Senawang  NS


Email 
azmikasturi@gmail.com

NO. HP

017-750 8265

019-360 9665


ALAMAT

 • NO 3 JALAN 2/1 TAMAN INTAN PERDANA BATU 9.
 • PORT DICKSON, MALAYSIA 71050

2 comments:

 1. Terima kasih infonya gan.
  Lumayan buat nambah wawasan.

  Gema Parfum :
  Minyak wangi pria.

  ----------

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum....saya nak tanya, macam mana nak jadi wakil jualan minyak wangi kasturi tuan?

  ReplyDelete